
Gotowanie na otwartym ogniu oddziałuje na rozwój poznawczy?
4 czerwca 2012, 10:45Dotąd można było usłyszeć o wpływie regularnego gotowania na otwartym ogniu na zdrowie fizyczne, np. układ oddechowy czy odpornościowy. Teraz po raz pierwszy wykazano, że taki sposób przygotowywania jedzenia może się wiązać z nieprawidłowościami w rozwoju poznawczym dzieci: zaburzeniami pamięciowymi czy deficytami społecznymi (International Journal of Environmental Health Research).
Program złapie pedofila
21 października 2008, 11:11Na Lancaster University powstaje oprogramowanie, którego zadaniem będzie identyfikowanie pedofilów. Program będzie analizował język i składnię online'owych wypowiedzi (np. w chatroomach) i na tej podstawie ma wyłapać np. 30-latka udającego osobę w wieku 14 lat.

Początki włoskiego winiarstwa przesunięte na początek IV w. p.n.e.
25 sierpnia 2017, 09:46Analizy związków organicznych z ceramiki ze stanowiska na Sycylii znacząco przesunęły początki winiarstwa na terenie Włoch. Pozostałości wina znaleziono bowiem w dużym pojemniku z początków IV w. p.n.e., czyli z epoki miedzi, in. chalkolitu.

Chorzy ze stwardnieniem rozsianym rzadziej mają nowotwory
22 czerwca 2012, 09:16Pacjenci ze stwardnieniem rozsianym (SR) rzadziej zapadają na choroby nowotworowe.

Biologią malowane
10 listopada 2008, 13:04Hunter O'Reilly to genetyk i artystka w jednym. Wszystkie jej dzieła sztuki dotyczą w jakiś sposób biologii czy biotechnologii. Od jakiegoś czasu wykłada na Loyola University Chicago. Uczestnicy jej kursu Biologia przez sztukę pracują wyłącznie w laboratorium. Jednym z bardziej znanych obrazów (?) Amerykanki jest abstrakcja Madonna z klonem (Madonna con clon) z 2001 roku.

Wykrywanie parkinsona za pomocą testu rysowania spirali
12 września 2017, 12:05Naukowcy z RMIT University w Melbourne przetestowali metodę wykrywania choroby Parkinsona (ChP) na bardzo wczesnym etapie, gdy nie ma jeszcze fizycznych objawów. Jak tłumaczą, tablet ze specjalnym oprogramowaniem mierzy prędkość i siłę nacisku pióra podczas rysowania spirali.

Efekt starzenia wzorca utrudnia rozpoznanie tęczówki
13 lipca 2012, 09:41Od początku istnienia technik biometrycznych zakładano, że właściwości tęczówki są stałe w ciągu życia człowieka i w związku z tym można je wykorzystywać podczas identyfikacji właściciela. Badania naukowców z Uniwersytetu w Notre Dame wykazały jednak, że to nieprawda i starzenie tęczówki sprawia, że trafność rozpoznania wolno spada z czasem.

Zaszkodziła im susza?
8 grudnia 2008, 12:05W jaskini Soreq w pobliżu Jerozolimy znaleziono dowody, które wskazują, że powodem upadku Imperium Rzymskiego i Bizancjum były zmiany klimatyczne (Quaternary Research).

Większość światowego miodu jest zanieczyszczona pestycydami
6 października 2017, 12:19Pestycydy atakujące układ nerwowy pszczół zostały znalezione w 75% próbkach miodu z całego świata. To pokazuje, jak bardzo zagrożone są pszczoły, jeden z głównych zapylaczy na Ziemi. Koncentracja szkodliwych substancji odkrytych w 198 próbkach jest mniejsza niż bezpieczna granica dopuszczona w Unii Europejskiej, zatem jedząc miód najprawdopodobniej nie narażamy własnego zdrowia

Natura absorbuje coraz więcej CO2
2 sierpnia 2012, 12:09Pomimo tego, że w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat poziom emisji dwutlenku węgla przez człowieka znacznie się zwiększył, rośliny i oceany wciąż absorbują około połowę emisji. Takie zaskakujące wyniki uzyskali naukowcy z University of Colorado Boulder oraz specjaliści z Narodowej Administracji Oceanów i Atmosfery (NOAA).